Jälkikaihin hoito
Onko näkösi huonontunut kaihileikkauksen jälkeen?
Jälkikaihi on tila, jossa kaihileikkauksen jälkeen silmään asetetun tekomykiön takana oleva kapselipussi samentuu. Samentuminen aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin itse kaihi; näöntarkkuus heikkenee ja lisäksi oireina voi olla häikäistymistä ja/tai hämäränäön heikkenemistä. Kaihileikkauksen jälkeen noin 10%:lla leikatuista esiintyy jälkikaihia 3 – 5 vuoden sisällä. Jälkikaihi voi syntyä myös aikaisemmin, ainoastaan kuukausien päästä leikkauksesta. Jälkikaihi kannattaa aina hoitaa mahdollisimman pian diagnoostista.
Jälkikaihin toteaa aina silmälääkäri ja jälkikaihin todetessa silmälääkäri voi hoitaa sen samalla vastaanottokäynnillä. Jälkikaihin hoito tapahtuu YAG-laserilla ja itse laserointi kestää vain muutaman minuutin. Laseroinnin jälkeen asiakas pääsee suoraan kotiutumaan. Jälkikaihin hoidon jälkeen voi silmät olla hieman arat ja valon herkät, jonka vuoksi asiakkaan on hyvä välttää autolla ajamista heti hoidon jälkeen.
Jälkikaihin hoitoprosessi
1. Jälkikaihi todetaan vastaanottokäynnillä
2. Ennen jälkikaihin laserointia silmä laajennetaan ja puudutetaan
3. Laserointi tapahtuu istualteen ja on tunnoton ja kivuton
4. Laseroinnin jälkeen asiakas pääsee heti lähtemään
5. Asiakkaan näkö alkaa heti kirkastumaan
6. Jälkikaihin hoidon kesto on noin 30 minuuttia.
Epäiletkö jälkikaihia?
Jälkikaihin oireet ovat samanlaisia kuin itse kaihissa. Mikäli sinulle on tehty kaihileikkaus tai linssileikkaus ja näkö on kertaalleen tullut jo kirkkaaksi, mutta alkanut taas huononemaan, kyseessä voi olla jälkikaihi. Jälkikaihi todetaan silmälääkärin vastaanotolla ja voidaan saman vastaanottokäynnin yhteydessä laseroida. Halutessaan jälkikaihin hoitoon saa lähetteen julkisen terveydenhuollon puolelle. Jos sinulla on todettu jo jälkikaihi ja haluat hoidattaa sen yksityisesti tai epäilet jälkikaihia, varaa normaali silmälääkärin vastaanottoaika joko puhelimitse 050 322 3489 tai verkkoajanvarauksesta.