Asiakaspalvelu: 050 322 3489

Päivystysnumero: 050 552 2845

Silmäsairaala Silmien Klinikka - Logo

Ikänäköleikkaus eli linssileikkaus

Riippumattomuutta silmälaseista

Helppoutta loppuelämälle.

Ikänäköleikkaus eli linssileikkaus

Häiritsevätkö silmälasit?

Linssileikkausta eli ikänäköleikkausta suositellaan erityisesti silloin tehtäväksi, kun silmälasit häiritsevät elämää merkittävästi ja haluat saada riippumattomuutta niin kaukolaseista kuin lukulaseista. Leikkaus on ihanteellinen +50-vuotiaille, mutta voidaan tehdä myös +45-vuotiaille. Linssileikkaus on leikkausteknisesti sama kuin kaihileikkaus, mutta linssileikkauksessa silmään asennetaan aina moniteholinssi. Tämä mahdollistaa näkemisen niin kauas kuin lähellekin ja antaa riippumattomuutta silmälaseista. Lisäksi kaihin muodostuminen poistuu linssileikkauksen myötä, joten näkö pysyy kirkkaana ikääntyessäkin eikä kaihileikkausta tarvitse enää myöhemmin tehdä!

Silmien klinikka ei suorita ikänäköleikkausta yksiteholinsseillä, missä toinen silmä näkee kauas ja toinen näkee lähelle (niin kutsuttu monovisio-tekniikka). Tällä tekniikalla harvoin saavutetaan parasta mahdollista lopputulosta verrattuna moniteholinsseihin, jotka ovat nykyaikaisin ja laadukkain keino korjata ikänäkö.

Kaikissa leikkauksissa käytetään laadukkaita Premium-linssejä. Sopivin linssi valitaan yhdessä niin optikon ilmaisessa silmäleikkauksen ennakkoarviossa kuin silmälääkärin esitutkimuskäynnillä asiakkaan toiveita kuunnellen. Lopullisen linssipäätöksen tekevät aina asiakas ja leikkaava silmäkirurgi yhdessä.

Linssileikkauksen tekee tuhansien silmäleikkauksien kokemuksella silmäkirurgi Ossi Kaijanen. Toimenpiteessä on mukana kaksi sairaanhoitajaa, jotka avustavat lääkäriä sekä huolehtivat asiakkaan hyvinvoinnista toimenpiteen aikana. Silmäkirurgi Ossi Kaijasen asiantuntevuus, asiakkaan odotusten tarkka tutkiminen, jatkuva kouluttautuminen, leikkauskokemus sekä parhaaksi koettu resepti kotihoito-ohjeisiin tähtäävät siihen, että leikkauksesta aiheutuvat riskit voidaan minimoida ja asiakkaalle saadaan todennäköisimmin luotua haluttu lopputulos. Silmäkirurgi Kaijanen antaa linssileikkaukselle aina vuoden takuun.

Linssit

Linssien valinta

Klassinen moniteholinssi

Klassinen moniteholinssi antaa tarkan näkemisen alueen lähelle, keskelle ja kauas. Verrattuna syväterävään linssiin, klassinen moniteholinssillä voidaan saavuttaa vielä parempi lähinäkö. Tämä on ainut linssityyppi, millä suurimmalla todennäköisyydellä pääsee täysin silmälasittomaksi ja saavuttaa laajimman näköalueen. Silmien klinikalla tämän linssin valitsevat noin 60% ikänäköleikkaus asiakkaista.

Kenelle: Asiakkaille, keitä lukulasit häiritsevät ja haluavat nähdä lähelle ilman lukulaseja. Esimerkkinä lukemista harrastavat asiakkaat.
Mahdollisuudet: Suurin todennäköisyys saavuttaa täysi riippumattomuus silmälaseista.
Rajoitteet: Näkökenttään jää pienet katvealueet tietyille etäisyyksille.

Silmäsairaala Silmien Klinikka - Ikänäköleikkaus eli linssileikkaus klassinen moniteholinssi kuva

Syväterävä moniteholinssi

Syväterävä moniteholinssi antaa tarkan näkemisen alueen noin kädenulottuville ja siitä eteenpäin. Linssi on äärimmäisen käytetty ja hyvä linssi niille, ketkä hyötyvät kirkkaasta kaukonäöstä. Silmien klinikalla tämän linssin valitsevat noin 40% ikänäköleikkaus asiakkaista.

Kenelle: Asiakkaille, ketkä urheilevat tai autoilevat paljon. Tyypillisiä asiakasesimerkkejä ovat ammattiautoilijat ja golfin pelaajat. Heille, keitä ei lukulasien käyttö silloin tällöin haittaa.
Mahdollisuudet: Loistava näkemisen alue noin käden ulottuvilta eteenpäin. Riskit haloilmiölle pienemmät kuin klassisessa moniteholinssissä.
Rajoitteet: Lähelle näkemiseen voidaan tarvita lukulasit. Niin sanotut ”markkettilasit” riittävät.

Silmäsairaala Silmien Klinikka - Ikänäköleikkaus eli linssileikkaus syväterävä moniteholinssi kuva

Yllä olevat ovat esimerkkejä, mihin tarkoitukseen mikäkin linssi on tyypillisesti paras. Linssivalinta tehdään aina yksilöllisesti ilmaisen silmäleikkauksen ennakkoarvion ja esitutkimuksen yhteydessä silmätutkimusten, silmien terveydentilan ja laajan keskustelun pohjalta. Leikkaava silmäkirurgi ja asiakas puntaroivat tarkasti eri linssien hyödyt ja rajoitteet, ja tekevät lopullisen linssivalinnan aina yhdessä.

Vaiheet

Linssileikkauksen vaiheet

1) Ennen linssileikkausta tehdään optikon ilmainen silmäleikkauksen ennakkoarvio, jonka asiakas voi varata ajanvarauksen kautta. Varauksen voi tehdä suoraan myös linssileikkauksen esitutkimukseen asiakkaan niin halutessaan. Silmäleikkauksen ennakkoarviossa ja esitutkimuskäynnillä optikko ja silmälääkäri tutkivat yhteistyössä asiakkaan silmien terveyden tilan ja tekevät kaikki tarvittavat tutkimukset. Tutkimuksilla varmistetaan leikkauskelpoisuus ja valitaan asiakkaalle yksilöllisesti juuri sopivin linssityyppi. Lopullisen linssivalinnan tekee aina asiakas ja leikkaava silmäkirurgi yhdessä.

Ennakkoarvion ja esitutkimuksen aikana käydään kattavasti läpi leikkauksen hyödyt ja riskit. Ilmaiseen ennakkoarvioon on syytä varata aikaa noin tunti ja sen jälkeen varattuun esitutkimukseen noin 50 minuuttia. Jos asiakas tulee suoraan esitutkimukseen, on syytä varata vastaanottoajalle noin 75 minuuttia. Esitutkimuksen tekee aina leikkaava silmäkirurgi. Esitutkimuksen jälkeen leikkaava silmäkirurgi varaa ajan asiakkaalle leikkaukseen. Asiakas voi jäädä myös miettimään linssileikkausta ja/tai sen ajankohtaa; esitutkimus ei sido leikkaukseen.

2) Leikkauspäivänä asiakasta pyydetään käymään normaalisti suihkussa, jotta asiakas saapuu puhtaana toimenpiteeseen. Meikkejä ei saisi olla asiakkaan kasvoilla.

3) Ennen operaatiota leikkaava silmälääkäri käy asiakkaan kanssa leikkauksen pääpiirteittäin lävitse ja varmistaa vielä mahdolliset allergiat. Lisäksi tässä vaiheessa silmälääkärin kanssa on hyvä keskustella, mikäli asiakkaalla on syntynyt huolia tai kysymyksiä leikkaukseen liittyen. Jos leikkaus jännittää asiakasta, on hänen halutessaan mahdollista saada rauhoittava esilääkitys.

4) Leikkaussaliin siirryttyä silmähoitaja tiputtaa puuduttavia ja mustuaista laajentavia silmätippoja operoitaviin silmiin. Puudutteiden vuoksi leikkaus on kivuton ja toimenpide on rauhallista tehdä.

5) Leikkaussalissa asiakas viettää yhteensä aikaa noin 30-60 minuuttia riippuen siitä, leikataanko yksi vai kaksi silmää. Itse leikkaukseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia per silmä.

6) Leikkauksen jälkeen asiakkaan toipumista seurataan hetken aikaa viihtyisässä lepohuoneessa. Tarjolla on pientä syötävää ja juotavaa asiakkaan toiveiden mukaisesti. Samalla käydään kirjalliset kotihoito-ohjeet lävitse yhdessä hoitajan kanssa.

7) Kotiin pääsee noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Ennen lähtöä on hyvä varata jälkitarkastusaika noin kuukauden päähän. Jälkitarkastuksessa asiakkaan näkö tutkitaan ja tarkistetaan, että toipuminen on tapahtunut suunnitellusti.

Kotona

Kotona toipuminen linssileikkauksen jälkeen

Kotihoito on tärkeimmässä roolissa silmäleikkauksen toipumisen kannalta, joten Silmien Klinikalta annettuja ohjeita on syytä noudattaa tarkasti! Kotihoito-ohjeet käydään kattavasti läpi klinikalla ennen kotiutumista.

Näkö voi olla sumea parin ensimmäisen päivän ajan ja tämä on täysin normaalia leikkauksesta johtuvaa ärtymistä. Kahden ensimmäisen viikon ajan nukkuessa silmien suojana ovat kirkkaat kilvet, mitkä asiakas saa operaatiosta mukaan. Parin ensimmäisen viikon ajan asiakkaan on syytä varoa silmien hieromista ja ettei silmiin menee mitään tulehdusta aiheuttavaa, kuten likaa tai pesuvettä. Tämä aika asiakkaan pitää välttää myös saunomista ja uimista. Suihkussa voi käydä normaalisti varoen kuitenkin silmiä. Silmiä voi myös kaihertaa parin ensimmäisen viikon ajan. Antibioottia ja kortisonia käytetään noin 3 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Takuu

Linssileikkauksella on vuoden takuu

Silmien Klinikka haluaa olla varmistunut leikkauksen lopputuloksesta, jonka vuoksi linssileikkaukselle annetaan vuoden takuu.

Vuoden takuu sisältää:
● Maksuttoman puhelinyhteyden leikkaavan silmäkirurgin kanssa koko leikkauksen toipumisen ajan
● Jos asiakkaalla on tarve ensimmäisen jälkitarkastuksen jälkeen useammalle kontrollikäynnille, ovat nämä ilmaisia
● Mahdolliset korjaustoimenpiteet ensimmäisen vuoden aikana:
● Jälkikaihin laserointi
● Silmän taittovirheen laserointi
● Linssin uudelleen asemointi

Takuu ei koske tilanteita, jolloin asiakas:
● on itse laiminlyönyt annetut kotihoito-ohjeet
● on itseaiheutetusti ja/tai tapaturmaisesti satuttanut silmänsä
● ei ole käynyt 3 kuukauden sisällä leikkauksesta jälkitarkastuksessa

Hinnoittelu

Esimerkki hinnoittelusta

Silmien Klinikalla leikkausten hinnoittelu on läpinäkyvää, eikä sinulle synny yllättäviä kustannuksia. Alle on listattu esimerkkilaskelmat, kuinka paljon leikkaus tulee sinulle kokonaisuutena maksamaan valitsemallasi linssityypillä.

Moniteholinssit Moniteholinssit, hajataiton korjaus
Ilmainen silmäleikkauksen ennakkoarvio 0 € 0 €
Esitutkimus 179 € 179 €
Toimistomaksu ja kantamaksu 25 € 25 €
Esitutkimus - kelakorvaus -30 € -30 €
Linssileikkaus 2 silmää 5100 € 5900 €
Jälkitarkastus 1 kerta 130 € 130 €
Toimistomaksu ja kantamaksu 25 € 25 €
Jälkitarkastus - kelakorvaus -30 € -30 €
Jälkitarkastus 2 kerta takuuaikana 0 € 0 €
Mahdolliset korjaustoimenpiteet takuuaikana 0 € 0 €
KAIKKI YHTEENSÄ: 5399 € 6199 €

* Muistathan, että voit maksaa myös Silmien Rahoituksella, jolla on mahdollisuus saada jopa 12kk korotonta maksuaikaa. Lue lisää Silmien rahoituksesta.

Lisätietoa

Joonas Wirkkala

”Olen loppusuoralla erikoistumassa silmätauteihin OYS:ssa. Olen väitellyt tohtoriksi aiheesta diabeteksen aiheuttamat verkkokalvosairaudet. Ratkaisen asiakkaiden silmäongelmia kokonaisvaltaisesti. Erityisosaamistani ovat glaukooman ja kuivasilmäisyyden hoito sekä silmäluomitulehdukset. Vastaanotolleni ovat tervetulleita myös lapset. Tervetuloa!”

Lisätietoa

Mira Huttunen

”Vastaan Silmien Klinikan kaikista muista asioista, mitkä eivät liity operatiiviseen hoitotyöhön. Toimin myös potilasasiamiehenä. Teemme mielellämme yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!”

Lisätietoa

Merja Kaikkonen

”Työskentelen osa-aikaisena vastaanottosihteerinä. Nautin asiakaskohtaamisista sekä miellyttävän asiakaskokemuksen luomisesta.”

Lisätietoa

Maiju Nevalainen

”Työskentelen osa-aikaisena optikkona Silmien Klinikalla. Erikoisosaamistani ovat asiakkaiden silmäleikkausten ennakkoarvioinnit. Lisäksi palveluvalikoimaani kuuluu silmien perusterveystarkastus, jonka toteutamme yhdessä silmälääkärin kanssa. Olen tarkka, asiantunteva sekä hauska ja empaattinen asiakaspalvelija. Tervetuloa vastaanotolleni!”

Lisätietoa

Heli Meriläinen

”Huolehdin klinikan jokapäiväisestä toiminnasta sekä asiakkaan viihtyvyydestä lääkärin vastaanottohuoneen ulkopuolella. Keskustelen mielelläni asiakkaiden kanssa niin silmien terveyteen liittyvistä asioista kuin maailman menosta. Tervetuloa!”

Lisätietoa

Mikko Marjala

”Työskentelen keskussairaalassa silmätautien poliklinikalla ja teen kaihileikkauksia. Lisäksi pidän vastaanottoa mm. Silmien Klinikalla. Hoidan monipuolisesti erilaisia silmäsairauksia.”

Lisätietoa

Jenni Koivukangas

Silmäkirurgian erikoispätevyys 2021
Silmätautien erikoislääkäri 2017
Lääketieteen tohtori 2016

”Hoidan silmäsairauksia monipuolisesti ja kouluttaudun säännöllisesti.”

Lisätietoa

Petri Toivola

”Olen toiminut silmäpotilaiden parissa yli 10 vuoden ajan. Yksityisvastaanoton lisäksi työskentelen OYS:ssa, jossa olen kaihi- ja luomikirurgiasta vastaava lääkäri. Vastaanotolleni ovat tervetulleita kaikenikäiset potilaat.”

Lisätietoa

Ossi Kaijanen

”Silmien hoitoa ja silmäkirurgiaa vuosien kokemuksella. Olen erikoistunut kaihi- sekä ikänäköleikkauksiin. Vastaanotollani hoidan silmätauteja monipuolisesti. Erityisesti kuivasilmäisyydestä kärsivät asiakkaat ovat erikoisosaamistani.”