Henri Hihnalan, linja-autoyhtiön toimitusjohtajan monipuolisessa työssä tarkka näkökyky on kaikki kaikessa. Ikänäkö korjattiin paikallisessa silmäsairaalassa, Silmien Klinikalla. Samalla poistui riski kaihista.
”Olin jo vuosia sitten tehnyt päätöksen, että korjautan ikänäön linssileikkauksella, kun viisikymmentä tulee mittariin”, tuumaa Henri Hihnala. Keväällä 2024 tuo päivä vihdoin koitti.
Hihnala toimii linja-autoyhtiö Wiimaxin toimitusjohtajana. Entinen Oulaisten liikenne on palvellut kohta 90 vuotta. Hihnalan monipuolinen työnkuva kysyy tarkkaa näköä, sillä hän työskentelee paljon päätteellä ja ajaa itsekin linja-autoa.
”Ajossa minulla oli haasteena, että kaukonäkö oli hirveän hyvä mutta lähinäkö huono. En nähnyt mittareita tai nappeja ja asiakkaiden rahastamisen ajaksi täytyi kaivaa silmälasit taskusta. Halusin päästä laseista eroon.”
Ongelmia ilmeni myös arjessa.
”Minulla oli tämmöinen ”miesmäinen” haaste, että lasit olivat aina hukassa, rikki tai naarmuilla.”
Silmäsairaala Silmien Klinikan silmäkirurgi Ossi Kaijanen nyökyttelee Hihnalan sanoille. Hänen mukaansa silmälasit häiritsevät toisia enemmän, jolloin ikänäköleikkaus eli linssileikkaus on mainio ratkaisu. Leikkaus maksaa moniteholasien käyttäjälle itsensä takaisin 10 vuodessa.
Paikallinen klinikka miellytti – ”linssileikkaus ei jännittänyt”
Silmäsairaala Silmien Klinikka on paikallinen praktiikka Oulun keskustassa. Paikallisuus miellytti Henri Hihnalaakin.
”Omistajalla, lääkärillä ja klinikalla oli heti alussa kasvot ja henkilöllisyys. Siksi sinne oli mukava mennä.”
Päätöstä tuki sekin, että Hihnala tunsi kirurgin entuudestaan.
”Tiesin, että Ossi tekee hyvää työtä. Tunnen myös ihmisiä, jotka ovat käyneet hänellä hoidossa, ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä. En muita edes harkinnut.”
Klinikan tuttuuden ja sympaattisuuden ohessa Hihnala antaa arvoa toisille yrittäjille.
”Siksi luotin, että Ossi tekee kaikkensa, jotta asiakas olisi tyytyväinen.”
”Yrittäjänä minulla ei ole varaa perävalotakuuseen”, Kaijanen naurahtaa.
Silmien Klinikalla laatuun panostaminen näkyy vaikkapa siinä, että Kaijanen tekee linssileikkauksia vain moniteholinsseillä. Yksiteholinsseillä eli ”vanhanaikaisella” monovisiotekniikalla hän ei leikkaa. Miksi?
”Moniteholinsseillä saavutetaan paljon parempi lopputulos, jonka takana voin kirurgina ja yrittäjänä seistä. Tekomykiöt eli linssit ovat kehittyneet niin, että niillä on mahdollista saavuttaa hyvä lähinäkö ilman että uhrataan kaukonäköä, hajataittoa unohtamatta”, Kaijanen summaa.
Kaijanen hoitaa linssileikkausasiakkaat alusta loppuun itse, eli esitutkimuksen, leikkauksen, jälkitarkastuksen kuin mahdolliset kontrollitkin. Näin hän voi varmistaa, että yhdessä sovittu lopputulos saavutetaan.
Kun Henri Hihnalan leikkauspäivä koitti, mies ei liioin jännittänyt, sillä Kaijanen oli kertonut perin juurin mitä tapahtuu.
”Leikkaushoitajakin kysyi, jännittääkö ja vastasin, että ’ei oikeastaan’. Hoitaja laittoi verenpainemittarin käteen ja sanoi: ’Kohtahan se totuus selviää’. Pian hän tuumasi, että: ”No ei sua tosiaan jännitä”, Hihnala muistelee viimekeväistä leikkauspäivää.
Kaijasen mukaan on kuitenkin varsin tavallista, että linssileikkaus jännittää.
”Asiakas saa halutessaan rauhoittavaa lääkettä ja esimerkiksi lempimusiikkinsa saliin. Leikkauksen kesto on yleensä vain vartin verran, mutta aikaa jätetään reilusti, jotta voidaan edetä turvallisesti asiakkaan olotilan mukaan.”
Ikänäköleikkaus poisti myös kaihin riskin
Kaihi on viheliäinen sairaus. Se tulee Ossi Kaijasen mukaan jokaiselle, joka elää riittävän pitkään. Ja kun kaihi tulee linja-autonkuljettajalle, pahimmillaan ajo-oikeus otetaan pois turvallisuussyistä.
”Käytännössä siitä on seurannut julkisella puolella pitkiäkin sairaslomia, kun kuljettajat jonottavat kaihileikkaukseen pääsyä”, Henri Hihnala tietää.
Siksi hän on tyytyväinen, että hoiti itse asian pois päiväjärjestyksestä hyvissä ajoin.
”Linssileikkaus korjasi paitsi ikänäköni mutta poisti samalla riskin, että lääkäri ottaisi joskus linja-autokorttini kaihin takia. Sain molemmat hyödyt.”
Toipuminen on yksilöllistä
Ikänäköleikkauksesta paraneminen tapahtuu aina yksilöllisesti, eikä parantumisen nopeutta voida ennustaa etukäteen. Kaijasen mukaan suurin osa toipuu ”toimistotyökuntoon” jo muutamissa päivissä, vaikka näkö saattaa kehittyä puolikin vuotta.
”Välillä tarvitaan lisää troppeja vauhdittamaan parantumista.”
Jälkitarkastuksen jälkeen ilmaisia kontrolleja tehdään niin kauan kuin on tarpeen.
”Leikkauksen hintaan kuuluu maksuton puhelinyhteys minulle koko toipumisen ajan. Kannustan asiakkaita ottamaan yhteyttä, jos heillä herää pienikin huoli”, Kaijanen kertoo. ”Ja jos sovittuun lopputulokseen ei päästä, leikkauksen vuoden takuu kattaa tarvittavat korjaukset.”
Henri Hihnala kuuluu heihin, joiden toipuminen on ollut hitaanpuoleista. Silmät paranivat eri tahtiin, mikä teki aluksi sameutta näköön, mutta kortisoni toi avun nopeasti.
”Ossi painotti, että silmissä ei ole mitään rakenteellista vikaa ja ne kyllä paranevat, mutta toipuminen ottaa vähän enemmän aikaa. Olen kuitenkin koko ajan pärjännyt ilman laseja.”
”Suosittelen linssileikkausta kaikille ikäisilleni”
Ossi Kaijasen mukaan moni kokee, että elämänlaatu paranee linssileikkauksen myötä.
”Tosin kaikkia silmälasit eivät häiritse ja ne sopivat heidän elämäntyyliinsä, jolloin leikkaus ei ole oikea ratkaisu. Leikkauksen hyödyt ja riskit arvioidaan aina asiakaskohtaisesti ja läpinäkyvästi.”
Henri Hihnalaa lasit kuitenkin häiritsivät, paljonkin.
”En voinut esimerkiksi tarkistaa, milloin jauhelihapaketissa menee päiväys. Olin käytännössä puolisokea, jos laseja ei jostain syystä ollut mukana. Nyt huoli on jäänyt pois ja elämä on helpottunut huomattavasti.”
Hihnala suositteleekin lämmöllä leikkausta kaikille ikäisilleen.
”Kun tekee leikkauksen ajoissa, saa toivottavasti toiset 50 vuotta nauttia sen tuloksista.”
Artikkelin on kirjoittanut Tiia Ung ja se on julkaistu alunperin sanomalehti Kalevassa.