Asiakaspalvelu: 050 322 3489

Päivystysnumero: 050 552 2845

Silmäsairaala Silmien Klinikka - Logo

Silmien perusterveystarkastus

Optikon tekemä kuntokartoitus silmillesi

Silmien terveydentilan kartoitus ja näöntutkimus samalla kertaa.

Silmien perusterveystarkastus

Viitteet silmäsairauksista näkyviksi

Onko näöntarkkuudessasi tapahtunut muutoksia ja kenties harkitset uusia silmälaseja? Mitä jos tällä kertaa kartoittaisit myös silmiesi terveydentilaa? Onko suvussasi silmäsairauksia, mutta toistaiseksi sinulla itsellä ei ole oireita?

Silmistä tulisi pitää hyvää huolta koko elämämme ajan. Monesti silmälääkäriin hakeudutaan vasta silmäoireiden ilmentyessä, mikä voi viitata jo pitkälle edenneeseen silmäsairauteen. Silmien perusterveystarkastuksen yhteydessä asiakkaalla on mahdollista seurata silmiensä terveydentilaa jo varhaisessa vaiheessa näöntutkimuksen yhteydessä. Näkö olisi hyvä tutkituttaa aina, kun muutoksia näöntarkkuudessa ilmenee.

Silmien perusterveystarkastus on optikon vastaanotto, missä optikko tutkii asiakkaan näöntarkkuuden sekä mittaa asiakkaan silmänpaineet, ottaa silmänpohjakuvat sekä topografian (silmän pinnan rakenteen kuvaus). Vastaanoton jälkeen silmänpohjakuvat ja topografia kuva menevät silmälääkärille tutkittavaksi ja asiakas saa näistä silmälääkärin lausunnon kirjallisesti niin sähköpostiinsa kuin OmaKantaan. Silmien perusterveystarkastuksessa tehdään kattava näöntutkimus ja asiakas saa silmälasireseptin, jonka perusteella hän voi teettää silmälasit haluamassaan optikkoliikkeessä. Lisäksi asiakas saa omat silmänpohjakuvansa muistitikulle mukaan, millä voidaan elämän varrella seurata helposti silmänpohjassa tapahtuvia muutoksia.

Silmien perusterveystarkastus sisältää:

● Silmien terveyskyselyn
● Silmien näöntarkkuuden ja taittovoiman tutkimisen
● Silmänpaineen mittauksen
● Silmänpohjakuvauksen
● Silmän pinnan muotojen tutkimisen (topografia)
● Silmälasireseptin
● Keskustelua silmien hoidosta
● Kuivasilmäisyyden läpikäymisen
● Keskustelun mahdollisista sopivista silmälaseista
● Silmälääkärin lausunnot silmänpohjakuvasta sekä topografiasta
● Asiakas saa muistitikulleen omat silmänpohjakuvat mukaan!

Kenelle silmien perusterveystarkastus soveltuu:

● Asiakkaille, joilla ei ole vakavia silmäoireita eikä todettuja silmäsairauksia
● Asiakkaille, joiden näöntarkkuus on muuttunut
● Asiakkaille, joilla on suvussa glaukoomaa, diabetesta tai perinnöllistä ikärappeumaa
● Asiakkaille, jotka ovat käyttäneet pitkään piilolinssejä
● Asiakkaille, jotka tarvitsevat uuden silmälasireseptin ja samalla haluavat lisätietoa silmiensä terveydentilasta
● Asiakkaille, jotka haluavat tietää, soveltuvatko laserleikkaukseen
● Tietyille ammattiluokille, joille näkeminen on erityisen tärkeää; ammattiautoilijat, ratatyöntekijät, lentäjät jne.

Silmien perusterveystarkastuksen kesto:

Varaathan aikaa silmien perusterveystarkastukseen noin 45-60 minuuttia. Silmälääkärin lausunnot kuvista saat muutaman vuorokauden sisään käynnistäsi sähköpostitse ja OmaKantaan. Mikäli kuvista löytyy jotain merkittävää, on silmälääkäri suoraan sinuun yhteydessä puhelimitse.

Jos sinulla on jo todettu silmäsairaus tai sinulla on häiritseviä silmäoireita, varaa aika suoraan silmälääkärin vastaanotolle.

Yleistä tietoa

Mitä tutkimuksissa saadaan selville?

Silmänpaineenmittaus

Silmänpaineenmittauksen avulla saadaan viitteitä silmänpainetaudista eli glaukoomasta. Glaukooma on salakavala ja oireeton sairaus, joka hoitamattomana voi johtaa merkittävään näkökyvyn heikkenemiseen. Glaukooma on monesti alkuvaiheessa oireeton, jonka vuoksi asiakas ei tiedä hakeutua oma-aloitteisesti hoitoon riittävän ajoissa. Glaukooman riittävän varhaisen toteamisen kannalta olisikin tärkeää mitata silmänpaineet säännöllisesti. Glaukoomaa esiintyy tyypillisesti + 65-vuotiailla, mutta siitä voidaan saada viitteitä jo paljon nuoremmalla iällä. Suvussa esiintyvä glaukooma lisää huomattavasti riskiä sairastua siihen jossain vaiheessa elämää.

Silmänpohjakuvat

Silmänpohjakuvista silmälääkäri voi tutkia monia silmänpohjan ominaisuuksia ja sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi glaukooma, näköhermonpään muoto, verisuonten kunto, viitteet verenkiertohäiriöihin, tarkannäkemisen alueen mahdolliset sairaudet (ikä- ja muut rappeumat), mahdolliset luomet ja muut epätyypilliset löydökset. Säännöllisillä silmänpohjakuvilla silmälääkäri voi helposti seurata silmänpohjassa tapahtuvia muutoksia ja niiden etenemistä. Silmälääkäri pystyy myös ohjaamaan kuvien perusteella silmälääkärin vastaanotolle, kun se on lääketieteellisin syin tarpeellista.

Topografia

Topografiassa eli sarveiskalvon pinnan tutkimuksessa saadaan viitteitä mahdollisista sarveiskalvon sairauksista, kuten keratoconuksesta ja epätyypillisistä hajataitteisuuksista. Sarveiskalvon sairaudet ovat hyvin yleisiä, ja niistä yleisin on kuivasilmäisyys. Pitkälle mennyt kuivasilmäisyys voi aiheuttaa asiakkaalle hankaliakin silmäoireita, mutta niitä on mahdollista helpottaa hyvin tehdyllä hoitosuunnitelmalla. Topografiasta selviää myös, riittääkö asiakkaan sarveiskalvon paksuus mahdolliseen laserleikkaukseen.

Näöntarkkuuden tutkiminen

Näöntarkkuuden tutkimisen yhteydessä asiakas saa selville nykyisen näöntarkkuuden ja sen, miten näöntarkkuus on muuttunut. Jos näöntarkkuus ja/tai lasivahvuus on muuttunut lyhyellä aikavälillä huomattavasti, se voi antaa viitteitä mahdollisesta silmäsairaudesta. Tämän vuoksi lisätutkimukset kuten silmälääkärin tulkitsema silmänpohjakuva, topografia ja silmänpaineenmittaus, olisi hyvä tehdä. Lisätutkimukset auttavat diagnostiikassa.

Lisätietoa

Mira Huttunen

”Vastaan Silmien Klinikan kaikista muista asioista, mitkä eivät liity operatiiviseen hoitotyöhön. Toimin myös potilasasiamiehenä. Teemme mielellämme yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!”

Lisätietoa

Merja Kaikkonen

”Työskentelen osa-aikaisena vastaanottosihteerinä. Nautin asiakaskohtaamisista sekä miellyttävän asiakaskokemuksen luomisesta.”

Lisätietoa

Maiju Nevalainen

”Työskentelen osa-aikaisena optikkona Silmien Klinikalla. Erikoisosaamistani ovat asiakkaiden silmäleikkausten ennakkoarvioinnit. Lisäksi palveluvalikoimaani kuuluu silmien perusterveystarkastus, jonka toteutamme yhdessä silmälääkärin kanssa. Olen tarkka, asiantunteva sekä hauska ja empaattinen asiakaspalvelija. Tervetuloa vastaanotolleni!”

Lisätietoa

Heli Meriläinen

”Huolehdin klinikan jokapäiväisestä toiminnasta sekä asiakkaan viihtyvyydestä lääkärin vastaanottohuoneen ulkopuolella. Keskustelen mielelläni asiakkaiden kanssa niin silmien terveyteen liittyvistä asioista kuin maailman menosta. Tervetuloa!”

Lisätietoa

Mikko Marjala

”Työskentelen keskussairaalassa silmätautien poliklinikalla ja teen kaihileikkauksia. Lisäksi pidän vastaanottoa mm. Silmien Klinikalla. Hoidan monipuolisesti erilaisia silmäsairauksia.”

Lisätietoa

Jenni Koivukangas

Silmäkirurgian erikoispätevyys 2021
Silmätautien erikoislääkäri 2017
Lääketieteen tohtori 2016

”Hoidan silmäsairauksia monipuolisesti ja kouluttaudun säännöllisesti.”

Lisätietoa

Petri Toivola

”Olen toiminut silmäpotilaiden parissa yli 10 vuoden ajan. Yksityisvastaanoton lisäksi työskentelen OYS:ssa, jossa olen kaihi- ja luomikirurgiasta vastaava lääkäri. Vastaanotolleni ovat tervetulleita kaikenikäiset potilaat.”

Lisätietoa

Ossi Kaijanen

”Silmien hoitoa ja silmäkirurgiaa vuosien kokemuksella. Olen erikoistunut kaihi- sekä ikänäköleikkauksiin. Vastaanotollani hoidan silmätauteja monipuolisesti. Erityisesti kuivasilmäisyydestä kärsivät asiakkaat ovat erikoisosaamistani.”